Bu Blogda Ara

7 Eylül 2010 Salı

XVI. TÜRK TARİH KONGRESİ * XVIth TURKISH CONGRESS of HISTORY Ankara 2010

Ulu Önder Atatürk’ün kurduğu ve çalışmalarını özenle izlediği Türk Tarih Kurumu’nun güzel bir gelenek halinde sürdürülen Kongrelerinin XVI’ncısı 20 Eylül 2010 Pazartesi günü Ankara’da çalışmalarına başlayacak ve 24 Eylül Cuma günü sona erecektir.




Bilim dünyasında özel ve önemli bir yeri olan Türk Tarih Kongreleri Atatürk’ün direktifleriyle 1932 yılında başlatılmış ve belirli aralıklarla günümüze kadar ulaşmıştır. Yeni buluşları ve bilimsel konuları yaymak ve tanıtmak amacıyla başlatılan Türk Tarih Kongreleri, Türk tarihi ile Türkiye tarihinin önemli olaylarının aydınlatılmasına büyük katkılar getirmiş, ülkeler ve insanlar arasındaki kültürel bağların kurulmasına ve geliştirilmesine de olumlu hizmetlerde bulunmuştur.



2–11 Temmuz 1932 tarihlerinde Ankara Halkevi’nde toplanan ilk Tarih Kongresi’nin amacı, yeni “Türk tarih tezi”nin ve tarih öğretiminde izlenecek yolun öğretmenlere anlatılmasıdır. 10’u üniversite öğretim üyesi ve 196’sı tarih öğretmeni olmak üzere 232 kişinin katıldığı bu Kongreye 33 bildiri sunulmuştur.



Uluslararası nitelik kazanan II. Tarih Kongresi 20–25 Eylül 1937 tarihlerinde İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı’nda toplanmıştır. Kongreye 46’sı yabancı bilim adamları tarafından olmak üzere 97 bildiri sunulmuş; Atatürk her iki Kongreyi de ilgi ile izlemiştir.



Türk ve Türkiye tarihi üzerindeki araştırmalara ve Tarih Kongrelerine gösterilen ilgi o zamandan beri giderek artmıştır. Cumhurbaşkanlarımızın himayesinde bugüne kadar sürdürülen Tarih Kongrelerinin XVI’ncısına yurtiçi ve yurtdışından 308 bilim adamı katılacaktır.



XVI’ncı Türk Tarih Kongresi’nin açılış töreni Büyük Anadolu Hotel, “Anadolu” salonunda 20 Eylül 2010 Pazartesi günü, saat 10.30’da yapılacaktır.



Kongre çalışmaları Eski Anadolu Uygarlıkları, Orta Asya ve Kafkasya Tarihi, Selçuklu ve Beylikler Dönemi Tarihi, Osmanlı Tarihi, Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi seksiyonlarıyla, 2010 yılında İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti seçilmesi nedeniyle İstanbul Seksiyonu olmak üzere altı seksiyonda sürdürülecek ve 5 günde tamamlanacaktır. Osmanlı Tarihi seksiyonunda verilecek bildirilerin sayısının çok olması sebebiyle, bu seksiyon 5 alt gruba ayrılmıştır. Bütün seksiyonların çalışmaları, Büyük Anadolu Hotel’in salonlarında yürütülecektir.



Kongre bildirilerinin sunumlarına 20 Eylül 2010 Pazartesi günü saat 14.00’te, diğer günlerde ise saat 9.30’da başlanacaktır. Konuşma süreleri tüm seksiyonlarda 20 dakika, tartışma süresi 10 dakikadır. Projeksiyonlu bildiri sunacak olan konuşmacılar isterlerse tartışma süresinin bir kısmını konuşma sürelerine katabileceklerdir. Projeksiyon, data projeksiyon vb. kullanmak isteyen üyelerin bir gün önceden Kongre Sekreterliği’ne başvurmaları gerekmektedir.



Dinleyiciler açısından karışıklığa neden olmaması için, bildirilerin mutlaka belirtilen seksiyon ve oturumda sunulması, gün ve oturum değişikliği yapılmaması uygun olacaktır.



Kongrenin dili Türkçe ve İngilizce’dir. Sayın üyelerin bildirilerini, baskıya hazır durumda CD ile birlikte, hemen basılabilmesi için kongre öncesi e-posta ile (apk@ttk.org.tr) veya sunuşlarını yaptıktan hemen sonra Kongre Sekreterliği’ne teslim etmeleri gerekmektedir.



Kongrenin kayıt işlemleri 19 Eylül 2010 Pazar günü, saat 09.00–20.00 ve 20 Eylül 2010 Pazartesi günü saat 8.00’den itibaren Büyük Anadolu Hoteli ( Esenboğa Havaalanı Yolu 27. km. Akyurt-Ankara)’nde yapılacaktır.



Kongreye Ankara dışından bildiri ile katılacak üyelerin ekstra masrafları ve refakatçilerinin her türlü harcamaları kendilerine ait olacaktır. Tek kişilik odada kalmak isteyen üyeler ücret farkını kendileri ödeyecektir.



Ankara dışından havayolu ile gelen kongre üyeleri havaalanından Kurumumuz tarafından alınacağı için uçuş tarihleri ve saatlerinin Kurumumuza bildirilmesi gerekmektedir. Ankara dışından otobüs veya tren ile gelecek üyeler Türk Tarih Kurumuna geldikleri takdirde Kurumumuz tarafından otele transferleri yapılacaktır. Otel rezervasyonları 19 Eylül giriş ve 25 Eylül çıkış olmak üzere yaptırılmıştır.



Ayrıntılı bilgi için  :http://www.ttk.org.tr/index.php?Page=Sayfa&No=304

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder